Japonské nože

japonský nůžAsi i ten, kdo se o Japonsko, nože nebo o vaření nijak příliš nezajímá, nejspíše ví, že Japonci jsou v nožířském umění pravými mistry. Tradice jemného umění výroby čepelí a nožů, zdokonalované po celá staletí, daly vzniknout těm nejlepším nožům na světě, které se dnes používají nejen v tradiční japonské kuchyni, ale pro své nesporné kvality i v kuchyních restaurací i domácností po celém světě.

Japonský nůž = Santoku

Patrně nejznámějším zástupcem japonským nožů je notoricky známý nůž Santoku. Ačkoliv byl původně vyvinut čistě pro potřeby japonské kuchyně, svými vlastnostmi se může stát v podstatě univerzálním nožem do každé kuchyně.

Japonský nůž Santoku byl vyvinut speciálně na snadné a rychlé krájení a sekání všech druhů potravin. Proto má speciálně vroubkované ostří, díky kterému na něm ani při rychlé manipulaci neulpívají nakrájené části jídla, a které usnadňuje porcování.

Japonské nože jsou vždy vyráběny z prvotřídní oceli, která zůstane dlouho ostrá, a která má mimořádnou životnost. Častá je také výroba bez spojů v podobě celonerezového provedení, které ještě prodlouží životnost a zjednoduší údržbu.

Na co se japonské nože používají?

Jak už jsme psali na začátku, původně byly japonské nože pochopitelně vyrobeny přímo pro potřeby japonské kuchyně. Proto se s nimi skvěle připravují ryby a sushi, kterými je japonská kuchyně proslulá.

Mimořádné vlastnosti, tenké ostří a vroubkovaný povrch japonských nožů ale umožňují jejich použití i na zeleninu a prakticky jakékoliv další pokrmy ze všech kuchyní světa.

Japonský nůž jako univerzální nůž do kuchyně?

Jednoduchý, velmi ostrý a s širokým spektrem využití. Japonský nůž je zkrátka ideálním kandidátem na základní kuchařský nůž, bez kterého se při vaření neobejdete. Nezalekněte se mírně vyšší ceny a neobvyklého tvaru nože, naučte se s ním pracovat a odměnou vám bude opravdová radost z vaření.

A když před návštěvou začnete japonským nožem bleskově porcovat zeleninu, sklidíte navíc obdiv všech zúčastněných.