Kuchařské nože

kuchařský nůžV každé kuchyni najdete jeden či dva nože, které se používají nejčastěji. Zpravidla jde o univerzální kuchařské nože, které se používají na krájení zeleniny, porcování masa a vůbec přípravu většiny pokrmů. Právě tyto základní nože by měly být ty nejkvalitnější, které si do kuchyně pořídíme, a také bychom jim měli věnovat největší péči. Jak takový základní kuchařský nůž vybrat si povíme v tomto článku.

Vybíráme kuchařský nůž

Úkol tedy zní, pořídit základní kuchařský nůž na přípravu všech možných druhů potravin. Základem je, připravit se na o něco vyšší investici, než na jakou můžeme být u kuchyňského vybavení zvyklí. Mysleme ale na to, že jde o pomůcku, kterou budeme používat každý den několikrát, a která by měla vydržet rozhodně déle než pár let.

Nejdůležitější podmínkou při výběru kuchařského nože je ta, aby nám nůž v ruce dobře seděl. Tedy aby byl dostatečně těžký, velký, a aby nám v ruce neklouzal. Zatímco kuchařský nůž s dřevěnou rukojetí pravděpodobně nebude klouzat nikomu, celokovové nože vám musí vyloženě sednout. Jinak se s nimi budete spíše trápit.

Jaké kuchařské nože tedy vybrat?

Většina domácích kuchařů nejlépe využije tři základní nože. Prvním je již zmíněný univerzální kuchařský nůž, který mívá širší čepel dlouhou od 15 do 20 centimetrů, a který je dostatečně těžký a padne dobře do ruky.
Další často využívaný kuchařský nůž je nůž na okrajování zeleniny a posledním nožem je vroubkovaný nůž na pečivo. Nic víc v podstatě nepotřebujete.

O své kuchařské nože se samozřejmě musíte pravidelně starat. Samozřejmým by se mělo stát broušení nože před každým použitím a bezpečné uložení nožů tak, aby se vzájemně čepelemi nedotýkaly.

Vedle klasických a nejčastěji používaných kuchařských nožů jsou na trhu také speciální nože, které se používají jen pro úzkou skupinu potravin. Jejich přehled najdete v samostatném článku.